Over inspiratie en zo

Waar haal je je inspiratie vandaan? Vraag het aan tien auteurs en je krijgt waarschijnlijk tien verschillende antwoorden. In deze blog lees je wat mij motiveert en inspireert om te schrijven. Ook kom je te weten hoe ik op het idee voor mijn boek kwam.

De verhalen liggen op straat. Bijna elke dag krijg ik weer een nieuw idee. Sommige ideeën blijven hangen en krijgen een plek in mijn digitale geheugen. Op mijn Macbook bevinden zich tientallen boeken en verhalen, in diverse stadia van ontwikkeling. Slechts enkele daarvan halen daadwerkelijk de eindstreep in de vorm van een voltooid en publicabel verhaal.

Lang geleden, in een land hier ver vandaan…
In de zomer van 2004 reisde ik samen met mijn kinderen, destijds dertien en negen jaar, backpackend door Thailand en Maleisië. Tijdens eerdere verre reizen had ik me er al over verbaasd hoe snel ze zich aanpasten en hoe soepel ze taalbarrières en culturele verschillen wisten te overbruggen.
Hun zelfredzaamheid inspireerde mij tot de – pedagogisch op het randje balancerende – vraag: ‘Wat zouden jullie doen als ik ineens verdwenen was?’ Hun creatieve en fantasierijke - soms ontluisterende, soms geruststellende - antwoorden inspireerden me om er een verhaal over te schrijven. Een verhaal over twee kinderen die in Thailand op zoek gaan naar hun plotseling verdwenen moeder.
Destijds had ik nog niet de intentie om het verhaal als boek te laten uitgeven. Ik schreef – en schrijf – voor mijn plezier, voor mezelf en voor mijn kinderen.

Janneke en Jip
Veel kinderboeken bevatten genderstereotiepe personages en rolpatronen. Wie mij een beetje kent, weet dat ik daar een schurfthekel aan heb. Toen mijn kinderen klein waren, paste ik regelmatig de omkeertruc toe. Ik liet Jip en Janneke van rol wisselen, zodat Janneke ineens een ondeugende streek uithaalt en Jip angstig toekijkt. Maar de omkeertruc is slechts een lapmiddel en maakt het voorlezen bovendien tot een vermoeiende bezigheid.
Talloze verhaaltjes heb ik voor mijn kroost bedacht. Verhaaltjes waarin zij zichzelf herkenden én die een tegenwicht boden aan de beperkte diversiteit in kinderboeken. Verhaaltjes die aansloten bij hun belevingswereld en inspeelden op actuele voorvallen.

Roze voetbal
Een kwart eeuw geleden schreef ik een aantal korte verhalen over het fictieve jongetje Willem Wanne, waarin ik belevenissen van mijn zoontje verwerkte.
Op een dag mocht mijn driejarige zoon een cadeautje uitzoeken in de speelgoedwinkel. Hij koos een knalroze voetbal. Bij thuiskomst toonde hij die vol trots aan onze toenmalige buurman. Tot mijn zoons verbazing bromde buurman afkeurend: ‘Die bal is niks voor jou. Roze is een meisjeskleur’. Dit voorval inspireerde mij tot het schrijven van ‘Roze’: https://voorleestuin.be/roze/
Let wel, we hebben het over 25 jaar geleden, alhoewel ik vrees dat er nog steeds zulke buurmannen zijn. Overigens, de opgewekte peuter diende de mopperende buurman van ijzersterk onderbouwde repliek: ‘Dat kan niet [dat roze een meisjeskleur is, red.], want dit is mijn bal en ik ben een jongen.’

Seks en drugs en Harry Potter
Mijn dochter leerde jong lezen en was een echte boekenwurm. Haar leesniveau sloot al spoedig niet meer aan bij haar sociaal-emotionele ontwikkeling. Sprak een boek haar inhoudelijk aan, dan raakte ze verveeld door het eenvoudige taalgebruik. En boeken die aansloten bij haar leesvaardigheid, gingen over seks en drugs en rock ’n roll. Niet bepaald onderwerpen waar een achtjarige zich voor interesseert.
De eerste hoofdstukken van mijn boek, die ik in 2004 optekende, zijn destijds vooral voor haar geschreven. Om het beperkte aanbod aan geschikte boeken wat op te krikken, zeg maar. Maar toen ontdekten we Harry Potter en verdween de urgentie om dit verhaal af te ronden naar de achtergrond.

Trubbels in Thailand
Het onafgemaakte verhaal heeft jarenlang op een digitale plank geleden. Vijftien jaar na die inspirerende zomer rondde ik het alsnog af en gisteren is mijn boek gepubliceerd. Nieuwsgierig naar het resultaat? Je kunt mijn boek 'Trubbels in Thailand' bestellen op https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=9881


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Wat goed dat een spontaan bedacht gesprek op vakantie zoveel leuks en spannends opleverde dat het onvergetelijk was en nu gebruik je het voor je boek. Ik blijf je volgen!
Judith, op 30-08-19

Over inspiratie en zo

Recensie Trubbels in Thailand

Wereldmeisjesdag

Vijftig tinten dodelijk en andere plannen

Op de toeristische toer

Heet van de naald