Recensie Trubbels in Thailand

Vandaag publiceerde Hanneke Tinor-Centi, professioneel recensente, een prachtige recensie van mijn boek Trubbels in Thailand: http://hanneketinorcenti.nl/trubbels-in-thailand/?fbclid=IwAR1ktPu0x2VfgyMgbAfqEPoVqcej8dq9bYnf-sEziCbXOcYP4GksaLJBWP0

"In Trubbels en Thailand zijn de elfjarige Bente en haar veertienjarige broer Adel met hun moeder op vakantie in Thailand. Wanneer hun moeder –Martha- ineens verdwenen blijkt te zijn, gaan Bente en Adel haar zoeken. Dat is echter geen sinecure. Ze zijn in een vreemd land en spreken de taal niet. Het kon niet uitblijven… het tweetal verdwaalt in het enorme Bangkok.

Wanneer ze de achttienjarige Isis ontmoeten blijkt al snel dat achter het stoere uiterlijk en de onverschillige houding van het meisje, een groot verdriet schuil gaat. Isis besluit Bente en Adel te helpen bij het zoeken naar hun moeder. Het resultaat is een hoop aanwijzingen en precaire avonturen. Zal het hen lukken Martha terug te vinden? Je leest het in Trubbels in Thailand!

“Bente en Adel staren naar de telefoon van Martha op de grond. ‘Ik snap er niks van’, mompelt Adel. Bente pakt het tasje van haar moeder en stopt de telefoon erin. Ze is vast beneden. Kom, we gaan.”

Soms kom je van die boeken tegen die weliswaar primair bedoeld zijn voor de jeugdige lezer. Noem het een Young Adult wanneer er al een etiket op moet, maar Trubbels in Thailand is bij uitstek zo’n boek dat ook veel volwassen lezers zal kunnen bekoren.

Het taalgebruik is weliswaar afgestemd op de werkelijk doelgroep, maar niet zo dat het storend zal werken voor de oudere lezer. Het verhaal zit goed in elkaar en de personages zijn aansprekend weergegeven.

De schrijfstijl van Valkenburg is eigentijds, vlot en beeldend en haar dialogen zijn natuurlijk. Daar waar er een gesprek gaande is tussen de tieners, is het taalgebruik daarop aangepast. De dialogen met bijvoorbeeld Martha, sluiten weer goed aan op de belevingswereld van volwassenen. Knap gedaan.

“De dreigmail die Gunther haar een maand geleden stuurde, had genoeg moeten zijn, maar die trut liet zich niet bang maken en kwam gewoon naar Thailand. Moet je haar nu zien sidderen van angst, ha! Ze heeft het allemaal aan zichzelf te danken. Had ze zich maar niet met hun handel moeten bemoeien.”

Ondanks dat Bente en Adel, samen met Isis, nogal wat meemaken in hun zoektocht naar Martha, wordt het verhaal nergens té waarachtig, maar de spanning neemt wel allengs toe. Valkenburg schuwt ook een onderwerp als het sekstoerisme in Thailand niet en dat maakt het geheel nog eens zo geloofwaardig.

Kortom, Trubbels in Thailand is een veelbelovend debuut van een auteur waar we ongetwijfeld nog meer van gaan horen/lezen in het YA óf het volwassenen genre."


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Recensie Trubbels in Thailand

Recensie Trubbels in Thailand

Wereldmeisjesdag

Vijftig tinten dodelijk en andere plannen

Op de toeristische toer

Heet van de naald